Om oss


Endelig har vi funnet drømmestedet vårt, og vi har slått oss til ro her ute på vakre Feste i Alver kommune. Vakker natur, både til lands og til vanns - og stor eiendom hvor vi kan boltre oss på. Her er det godt å være!

Jeg heter Beate og er samboer med Robert. Vi er begge vokst opp i Bergen. Robert har slekt fra Bergen og Gulen i Sogn. Beate har familie på Stord og i Hammerfest, og bodde sine første barneår der oppe. Begge har lært gamle mattradisjoner fra  foreldre og besteforeldre, og har også hjulpet til med alt fra vedhogst, beplantning og til å sanke mat fra naturen og foredle den. Det har alltid vært spennende å lære nye kunster og hente ut det man kan fra naturen for å klare seg gjennom vinteren på en bærekraftig måte. Vi er veldig stolt av vår norske kulturarv og ønsker å ta vare på den. Dermed prøver vi stadig tilegne oss gammel kunnskap på nytt – og gjerne lære den videre til dem vi møter på vår vei.


Da vi flyttet fra leilighet i byen til Totland i Bergen en novemberdag i 2011, begynte drømmen om selvberging å bli til virkelighet! Her hadde vi tre måls tomt og på tunet fikk vi oss kaniner, høns, ender og vaktler, og hadde to katter som hjalp til. Etterhvert var vi klare for større boltreplass, og vi startet leitingen etter nytt sted å bo.


I 2020 var vi så heldige at vi endelig fant vårt paradis, og vi flyttet til Feste i Alver kommune! Her var det god plass, og med 300 daa lite vedlikeholdt inn og utmark, var det mye potensiale. 

Vi har et gammelt, flott hus, en Lemstove, som vi med en gang visste hadde potensiale til ferieutleie. Her har vi også drømmer om kursvirksomhet av ulike slag:

  • Lage matretter, safting, sylting, bake, fermentere… Finne frem gamle norske oppskrifter og kunnskap om hvordan vi tar vare på maten vi sanker. Kanskje vi også kan finne noen lokale spesialiteter?
  • Lage produkter av ull / naturmaterialer
  • Lage kremer, badesalt o.l. med naturlige, hjemmelagde ingredienser.

Men de første årene tenker vi det er klokt å begynne forsiktig. Vi har mye beitemark som skal ryddes, stor bygningsmasse som skal vedlikeholdes og mye ny kunnskap skal læres. Vi håper å få bygget opp et godt renommé på utleien av gamlehuset via Air BNB, og så kan vi etter hvert utvide forretningsideen vår til å inkludere kursvirksomhet og salg av egenproduserte produkter fra gården.


Vi legger vekt på dyrevelferd og ønsker at dyrene skal ha et så godt som mulig liv så lenge de lever. Dyrene skal behandles godt, ha god boltreplass og tilgang på friske grønnsaker, gress, god mat og rent vann. 100% økologisk blir det ikke her på tunet, men vi prøver å gi dem mye fersk mat og unngå å gi dem for vi ikke vet hvor kommer fra. Mulighet for bevegelse er også viktig, og alle dyrene har store uteområder.


I tillegg prøver vi å bruke av det naturen gir oss gjennom ulike årstider, og lærer oss stadig gamle, glemte tradisjoner og måter å nytte naturens ressurser på. Målet vårt er å en gang være selvforsynt med grønnsaker og tilbehør fra egen hage og skogen rundt oss.


Etter økende fokus i media på matvareindustriens tilsetninger i kjøttprodukter, blir vi stadig sikrere i valget vi har gjort med tanke på egen kjøttproduksjon. Her får vi kortreist mat av god kvalitet, som vi vet hva de har spist, ingen saltvannsinnsprøtning og tukling med råvarer. 


Her hjemme har vi fokus på gjenbruk. Vi prøver å komme oss vekk fra bruk og kast samfunnet - og vil heller prøve å finne nye bruksområder til ting, bruke litt tid på det og få det til å skinne igjen!


Gjennom året har vi litt forskjellig til salgs, noe er fra skogens skattkammer, annet er strikket, sydd eller tovet en høstkveld.Vi har også salg av livdyr og egg av vaktler og høns. Vi har også kashmirgeiter som skal hjelpe oss med landskapspleie, og etterhvert vil vi ha livdyr for salg av geiter og. Følg med på sidene våre, her legger vi ut produkter etter hvert som det er tilgjengelig!