- et enkeltmannsforetak med en drøm om selvberging og ivaretakelse av gamle tradisjoner

Kaninene våre

 

Vi startet opp med kaniner til kjøttproduksjon. Etter en del leting etter den perfekte kjøttkaninen, begynte vi med liten tysk vedder og hvit land. Mixene ble godt kjøttfulle, og årets avlspar er hvit land, noen mixer og så har to rexer lurt seg med i stallen vår. Vi gleder oss til å se hvordan årets resultater blir!

 

Under krigen var det vanlig å ha kaniner i hagen for kjøttproduksjon. Farfar har fortalt at de hadde en inngjerding på jordet hvor de hadde kaniner som suplement til matrasjonene de fikk utdelt. De holdt inngjerdingen skjult for tyskerne, og kunne dermed spise seg mette hver dag. Etter krigen ble kaniner mer et kjæledyr for oss nordmenn, og man gikk vekk fra å ha kaniner for kjøtt.

 

Heldigvis har ikke alle glemt kaninkjøttets gode egenskaper, og blant annet på rikshospitalet er kanin blitt servert som første faste føde etter operasjoner. Kaninkjøtt er lyst og magert med sitt fettinnhold på fra 3,5 til 4 % og et proteininnhold på 20–21 %. Det har større næringsverdi enn både oksekjøtt, kalvekjøtt og grisekjøtt.

 

Kaninpelser er for oss et biprodukt som vi gjerne vil benytte oss av. Vi vil utnytte mest mulig av dyret når vi slakter det. Planen fremover er å lære og garve skinn og kanskje sy lue og votter av kaninskinnet! Sitteunderlag kan vi også lage.

 

Som et prøveprosjekt har vi tørket labber og hale og gitt til farfar. Han har bundet laksefluer med pels fra kaniner - og vi krysser fingrene for at den skal bli den nye bestefluen!

 

 

 

 

Redigert februar 2015 - copyright www.lommekroken.no